BUD meny

BUD

En leken stol til møterommet eller spiseplassen og din nye bestevenn! Oppdag alle BUD varianter her:
Senso meny

Senso

En multi-modulær sofa og et av våre bestselgende produkter gjennom tidene. Hvordan ser ditt neste Senso oppsett ut?
Jobb sammen

Jobb sammen

Møteplasser påvirker organisasjonskulturen. Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg med arbeidsplassutforming her:
Spis sammen

Spis sammen

Spiseplassen er organisasjonens viktigste kulturbygger. Vi gir deg våre beste tips for å skape en hyggelig spiseplass her:
Reform

Fora ReForm

En bærekraftig tilnærming til vår designarv: nytt liv til designklassikere.
Vår historie

Vår historie

Helt siden 1929 har vi laget norske kvalitetsmøbler på Ørsta i Sunnmøre. Lær mer om vår designarv og hvordan vi har forvaltet den i snart 100 år!
World Mental Health Day Behind The Scenes 3 003
Fora Form

Design, depresjon og den gode samtalen

Lars Erik Lund, konserndirektør i Veidekke, tok et modig valg. Han åpnet opp om egne psykiske lidelser i et personlig og overraskende ærlig innlegg på LinkedIn. Nå bruker han egne erfaringer for å fjerne skam og stigma rundt psykiske lidelser, og for å skape et bedre arbeidsliv for oss alle.

Skrevet av Iselin 07.10.2022

I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse inviterer Fora Form og Eva Sannum til en åpen og ærlig samtale med Lars Erik Lund og Aga Skorupka om mental helse på arbeidsplassen, og hvordan vi kan legge til rette for bedre bedriftskultur, om det å kunne være hele seg på jobb – og hvordan arbeidsplassen kan bidra til at man har det bedre, både på jobb og generelt i livet.

Lars Erik Lund er konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke og fikk i 2021 Åpenhetsprisen fra Mental Helse for sin beskrivelse av å leve og jobbe med angst og depresjon. Aga Skorupka er miljøpsykolog og jobber i Rodeo Arkitekter, hun forteller hvordan design og interiør kan ha stor påvirkning på vår mentale helse.

World Mental Health Day Behind The Scenes 3

Åpenhetens pris

For Lars Erik Lund ble åpenheten om egen situasjon til slutt det eneste han kunne gjøre for å tette gapet mellom den personen han fremsto som, og den personen han egentlig var, på innsiden.

«Jeg klarte ikke lenger å holde skjult hvordan jeg hadde det, og jeg var livredd for at noen skulle avsløre meg.»
- Lars Erik Lund

Det å åpne opp, fortelle selv, i et av de mest leste og delte innleggende på LinkedIn ble til slutt en måte å selv ta kontroll på fortellingen om hvem Lars Erik Lund er.

I samtalen gir Lund et innblikk i hva åpenhet koster, men ikke minst hva åpenheten har gitt ham av styrke og tilhørighet:



«Hvis du ikke klarer å finne mening i det du gjør på jobb og ingen bryr seg om det du gjør, så er det utrolig utmattende. For de fleste mennesker er det ødeleggende for den mentale helsen»

- Lars Erik Lund

Kan arbeidsplassen være for alle?


Arbeidsplassen er en stor del av livet vårt og kan ha stor innvirkning på vår mentale helse og velvære. “Jobben” - altså ledere og kolleger kan både legge til rette for god mental helse, men også skape mistrivsel og i verste fall forverre psykiske lidelser. I tillegg til det mer opplagte, som handler om samtale og åpenhetskultur, kan også konkrete ting som arkitektur, design og møblering bidra.



Om lag halvparten av den norske befolkningen får en psykisk lidelse i løpet av livet. De vanligste lidelsene er angst og depresjon som også er blant lidelsene som fører til flest tapte arbeidsår i Norge. Og det er store mørketall - Fire av ti arbeidstakere ville ikke ha fortalt arbeidsgiveren sin at de slet psykisk. Lars Erik Lund gir noen konkrete råd for å skape arbeidsplasser for alle, hvor medarbeidere kan være hele seg:

«I stedet for å tenke på bedriftens produktivitet må vi som arbeidsgivere tenke på hvordan vi kan sørge for at folk vil komme tilbake til kontoret og ha lyst til å være på kontoret.»

- Lars Erik Lund


Se samtalen hvor ingredienser som tid, kjærlighet, rom og soner for ulike behov er sentrale i å skape et godt arbeidsmiljø for alle:

World Mental Health Day Behind The Scenes 6

Hvordan designe for god mental helse?

I Rodeo Arkitekter jobber de etter en grunntanke om at byutvikling og arkitektur er for komplekst for arkitekter å håndtere alene. Derfor har de alltid samfunnsvitere på teamet. Aga Skorupka har spesiell kompetanse på samspillet mellom mennesker og fysiske omgivelser. Hun mener det helt åpenbart går an å designe for bedre mental helse og at skandinavisk design med naturlige materialer og naturelementer er bra for den mentale helsen.

«Vi må designe for nevromangfold. Noen mennesker trenger mindre stimuli i omgivelsene sine for å fokusere, andre trives bedre i åpne landskap og i fargerike rom. Derfor må vi designe både med flere farger og mer stimuli, men også lage soner som har færre farger og mindre stimuli. Moderne design krever fleksibilitet.»
-Aga Skorupka

Skorupka mener designere og arkitekter har for lite psykologi i utdannelsen sin og at det er helt essensielt å inkludere kompetanse om hvordan ulike mennesker trives, for å skape de virkelig gode arbeidsplassene.

«Vi må designe for nevromangfold. Noen mennesker trenger mindre stimuli i omgivelsene sine for å fokusere, andre trives bedre i åpne landskap og i fargerike rom. Derfor må vi designe både med flere farger og mer stimuli, men også lage soner som har færre farger og mindre stimuli. Moderne design krever fleksibilitet.»

- Aga Skorupka

Norsk design skaper mindre hierarki


Skorupka har erfaring fra Polen, USA og Norge – og ser klare forskjeller mellom norsk design og designtrender fra andre land. «Norsk design er mindre hierarkisk, møblene er minimalistiske og kan treffe flere, mens i enkelte land er det slik at de som har mer makt, har større møbler. Det har vi ikke i Norge, heldigvis.»
- Aga Skorupka



I samtalen forteller Skorupka om hvordan man kan designe kontorer og møbler for likestilling og likeverd, og hva som er psykososialt viktig på en arbeidsplass for å bidra til at ulike mennesker med ulike behov kan ha det bra på jobb.

«Norsk design er mindre hierarkisk, møblene er minimalistiske og kan treffe flere, mens i enkelte land er det slik at de som har mer makt, har større møbler. Det har vi ikke i Norge, heldigvis.»

- Aga Skorupka

Se samtalen om hvordan man kan designe kontorer og møbler for likestilling og likeverd:

«Fora Form satser strategisk på samspill som en grunnverdi i alt vi gjør. Når vi utarbeider designmøbler for arbeidssoner, spisesoner, sosiale soner/møteplasser og auditorier, skulle det bare mangle at vi gjør det vi kan for å forstå hvordan det vi leverer kan bidra til bedre mental helse på jobben og i livet.» -Pål Eid-Hviding, Fora Form

En nasjonal befolkningskampanje

Verdensdagen for psykisk helse markerer starten på en nasjonal befolkningskampanje om psykisk folkehelse, som markeres over hele landet fra uke 39-42 hvert år, med startdato 10. oktober. Verdensdagen for psykisk helse er blitt en hjertesak for Fora Form, og derfor en viktig sak og markere, og bidra i.

Hold deg oppdatert!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær den første som får vite om nyheter, inspirasjon, produktlanseringer, eventer, messer og mer!