BUD meny

BUD

En leken stol til møterommet eller spiseplassen og din nye bestevenn! Oppdag alle BUD varianter her:
Senso meny

Senso

En multi-modulær sofa og et av våre bestselgende produkter gjennom tidene. Hvordan ser ditt neste Senso oppsett ut?
Jobb sammen

Jobb sammen

Møteplasser påvirker organisasjonskulturen. Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg med arbeidsplassutforming her:
Spis sammen

Spis sammen

Spiseplassen er organisasjonens viktigste kulturbygger. Vi gir deg våre beste tips for å skape en hyggelig spiseplass her:
Reform

Fora ReForm

En bærekraftig tilnærming til vår designarv: nytt liv til designklassikere.
Vår historie

Vår historie

Helt siden 1929 har vi laget norske kvalitetsmøbler på Ørsta i Sunnmøre. Lær mer om vår designarv og hvordan vi har forvaltet den i snart 100 år!
Sven Ivar Dysthe 8139 sh
Fora Form

Sven Ivar Dysthe har gått bort

Det er med stor sorg vi har mottatt nyheten om at Sven Ivar Dysthe sovnet inn i går. Sven Ivar var en av Fora Forms mest kjente designere og Norges fremste møbeldesignere. Han ble 88 år gammel.

Skrevet av Pål 02.03.2020

Sven Ivar var en nestor innen norsk møbeldesign og industridesign. Gjennom vårt over 50 år lange samarbeid med Sven Ivar var Fora Form så heldige at vi fikk innsikt i hans unike designmetoder. Han var det nærmeste vi kan komme en bestevenn. Vi vil bruke denne anledningen til å hylle hans minne og den unike historien vi har opplevd sammen.

Hvil i fred.

Planet stoler og Kvart bord i et venteområde Fora Form
1962 Laminat sofagruppe

Vår historie med Sven Ivar Dysthe begynner i 1963 da Møre Lenestolfabrikk tok i produksjon Laminat. Laminat begynte som en lav lenestol, men ble videreutviklet til å bli en hel serie ved lansering. Serien vant i 1964 Gullmedalje på den internasjonale Biennale i Ljubljana i 1964 og siden Merket for god design.

Dette var begynnelsen på et flott samarbeid som var preget av gjensidig respekt, nysgjerrighet og viljen etter å utvikle spennende og anderledes design. Etter Laminat var stolen Planet en realitet. Stolen og dens design var unik i form og ide. Det står i dag som selve symbolet på eksperimentell og unik norsk møbeldesign, og er kalt Norges første pop-art møbel. Stolen ble relansert i 2002 og er fremdeles en av våre bestselgere.

Laminette ble lansert hos Møre Lenestolfabrikk i 1967. Stolen ble en av Norges største møbelsuksesser noensinne med over 800 000 solgte stoler internasjonalt. Stolen fylte alt fra norske forsamlingshus til hotellkjeden Hiltons restauranter og Universitetet i Budapest. Designeren Hans Wegner uttalte da stolen ble lansert: "Du har laget en riktig god stol". Dette var en unik tilbakemelding å få av en Dysthe så opp til. Det var tydeligvis ikke bare Wegner som mente Laminette var en god stol.

"Du har laget en riktig god stol"

Hans Wegner

Hiltonhotell

Samarbeidet mellom Fora Form og Dysthe fortsatte, og en rekke design av lamineringsteknikk kom ut av Laminette. Fora Form og Dysthe fant et samspill i hvordan Fora Forms produksjonsmetoder og Dysthes design kunne utvikle spennende nye produkter. Lamiline, Lamisteel og Lamilux var alle produkter som så sitt utspring fra Laminette. Dysthe og hans design var en viktig årsak til at Fora Form vokste gjennom 70-og 80-tallet.

Siden Planet stolen har Dysthe og Fora Form og lekt med utradisjonelle former og design. Prima og Popcorn er begge eksempel på mer radikal design som gikk nye veier. Begge stolene ble designet til Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo i 1967. Popcorn og Prisma er begge blitt relansert og Popcorn er fremdeles i salg den dag i dag.

Popcorn stoler Fora Form

Popcorn stolen har med sin unike form varmet mange hjerter som banker for norsk møbeldesign.

Prosjekt: Sparebank 1 Interiørarkitekt: iark AS

Bilde2

Prisma stolen ble nylig brukt i en reklamekampanje for butikken Volt.

Foto: Volt fashion

Prisma og Popcorn var begge produkter med særpreg, men ingen av Dysthes produkter gikk noen gang på kompromiss med funksjonskrav som ble stilt til produktene. Funksjoner som sving, stabling eller muligheten for å henge stolen opp på bordet ble alltid ivaretatt, og noen ganger var funksjon det unike med produktet. Det neste produktet vi vil trekke frem var nettopp et slikt produkt. Parabel som ble designet i 1986 kunne stables på samme måten som handlevogner.

6 B

Stablefunksjonen til stolen Parabel hentet inspirasjon fra handlevogners evne til å forsvinne inn i hverandre og vant Innovasjonsprisen for universell utforming i 1988.

Vannstolen

Noen ganger tok Dysthe og Fora Form noen sjanser som skriver seg inn i historien som gode eksempler på at man ikke kan vinne hver gang. Vannstolen fra 1984 er et slikt eksempel. Stolen bygde på samme prinsipper som vannsenger ved å gjøre vann til et av stolens stoppematerialet. Stolen ble ingen kommersiell suksess, men er et godt eksempel på Dysthes lekenhet og innovasjonslyst.

Popcorn barkrakk lav

Popcorn stolen ble relansert på Stockholmsmessen i 2012, etter å ha vært et samleobjekt i mange år. Ikke lenge etterpå kom behovet for en barkrakk i samme stolfamilie. Dysthe var ikke vond å be, og i 2013 sto barkrakken ved siden av stolen som ble designet i 1968. Det er nokså unikt at en designer kan sette navnet sitt på tilhørende produkter med 45 års mellomrom.

Transeat 3 seter med sidebord i heltre eik Fora Form

I 2016 fikk Oslo Lufthavn OSL nye ventemøbler signert designerne Torsteinsen Design og Dysthe Design. Torsteinsen Design ville spille videre på Dysthes design fra 1998 da OSL Gardermoen var ny.
Resultatet ble et særdeles vellykket samarbeid sikret passasjerene en helhetlig, funksjonell og vakker flyplass med et gjennomgripende norsk preg.

Vi har neppe sett det siste til Dysthe og Fora Forms samarbeid på tross av at Sven Ivar nå har gått bort. Ikke bare vil han fortsette å påvirke mennesker i fremtiden med sine design og produkter, men erfaring viser at Dysthes design varer over et halvt århundre og vi har mange flotte design vi har lyst til å se igjen i fremtiden.

Nå sier vi farvel til Sven Ivar, og husker alt det han har gitt norsk møbeldesign. Våre tanker går til hans familie.


Hvil i fred.