BUD meny

BUD

En leken stol til møterommet eller spiseplassen og din nye bestevenn! Oppdag alle BUD varianter her:
Senso meny

Senso

En multi-modulær sofa og et av våre bestselgende produkter gjennom tidene. Hvordan ser ditt neste Senso oppsett ut?
Jobb sammen

Jobb sammen

Møteplasser påvirker organisasjonskulturen. Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg med arbeidsplassutforming her:
Spis sammen

Spis sammen

Spiseplassen er organisasjonens viktigste kulturbygger. Vi gir deg våre beste tips for å skape en hyggelig spiseplass her:
Reform

Fora ReForm

En bærekraftig tilnærming til vår designarv: nytt liv til designklassikere.
Vår historie

Vår historie

Helt siden 1929 har vi laget norske kvalitetsmøbler på Ørsta i Sunnmøre. Lær mer om vår designarv og hvordan vi har forvaltet den i snart 100 år!
Jobb sammen

Hvordan innrede for demokratiske prosesser?

Gode beslutningstakere inkluderer innsikt fra flest mulig ulike parter i et prosjekt for å ta de riktige beslutningene. I dag er arbeidsmiljøet preget av et stort mangfold og det krever omgivelser som styrker og inkluderer mennesker fra alle samfunnslag. Deres innspill vil også kunne påvirke prosessen, og til slutt beslutningen. Dette tvinger fram et ny utfordring; hvordan innreder du møterommene dine på en måte som sikrer et trygt miljø for alle dine ansatte?

Skrevet av Pål 01.04.2022

De nordiske landene er kjent over hele verden for demokratiske prosesser som gir alle ved bordet mandat til å dele sine meninger. Et naturlig oppfølgingsspørsmål er om møbler gjennom form og funksjoner kan formidle det samme?

Design formidler verdier

Design tar ofte rollen som formidler. Spør deg selv hva et konferanserom med stoler med høy rygg symboliserer. Hva med et møterom med sofa hvor du kan gjennomføre medarbeidersamtaler? Eller hvordan dynamikken ville endret seg hvis dere ikke satt på hver deres side av et bord? Møtefunksjonen kommer først, men hvis morgendagens fysiske kontorlokaler er sentrert rundt samhandling med kolleger, bør kanskje de ønskede verdiene tvinges frem også når det kommer til hvordan vi bruker møbler. Det kan man gjøre ved å hente frem symbolikken i form og funksjon som et verktøy for å oppnå et mer inkluderende miljø. Yngre generasjoner har blitt vant til å uttrykke sine meninger, og dette vil påvirke organisasjoner mer og mer i årene som kommer – men støtter møblene denne rollen?

How would the dynamic change if you were not sitting on opposite sides of a table?
Dwell stoler rundt et sirklulært bord
Atrium konferansestoler og Roma bord i et møterom fra Fora Form extraordinary

Når hovedfunksjonen til kontoret er samspill, endrer ikke det funksjonen på møteplassene?


Funksjon; inkludering

Atrium Focus med fastsetepute og armlen i et møterøm fra Fora Form

Formelle møter

Stoler med høye rygger formidler en illusjon av at personen som sitter i stolen er høyere og større. Historisk sett ville troner vise makt og heve personen som sitter i stolen. Man kan spørre om er dette et symbol som tjener moderne organisasjoners beslutningsprosesser og egalitære verdier?

I noen tilfeller er det å vise tydelighet en styrke, men hva skjer hvis den ansvarlige ikke sitter øverst på bordet? Hva skjer hvis man ikke har muligheten til å sitte ved bordenden? Eller hva skjer hvis du velger et rundt bord? Et selskap som har en bevisst idé om hvordan bordenes størrelse og form betyr noe for samspillet rundt bordet sender et sterkt budskap. Spesielt om selskapet fjerner ideen om å ha «sjefer» ved enden av bordet.

Hva skjer hvis lederen ikke har mulighet til å sitte ved bordenden?

Dwell stoler og Roma bord i et møtefom fra Fora Form

Å ha muligheten til å justere setehøyden kan også være med å gi de ansatte en følelse av styrke. Hva skjer med en ansatt hvis føttene deres ikke kan berøre gulvet; gir det arbeidstakeren styrke til å si fra og dele sin mening? En hev senk mekanisme er et enkelt grep til å ivareta hver persons egne tilpasningsbehov. En omsluttende stol har også en funksjon gjennom å skape en definert ramme rundt personen, og å bidra til å skape trygghet.

Det finnes imidlertid ingen sannheter. Derfor er det smart med en nøye planlagt miks av ulike typer møterom. Det gir organisasjonen en bevisst holdning til symbolikken til hvert enkelt rom og hvilken funksjon de skal ha. Da blir det også mulig å velge rom ut fra hvert enkelt type møte.

Ulike møterom for ulike typer samhandling vil hjelpe ledere å skape gode møter.

Fjell stoler i et lite arbeidsrom Fora Form

Prosjekt møterom

Prosjektmøter foregår ofte i mindre møterom. Hvis vi ser på de nye arbeidsmetodene som har dukket opp under pandemien, er noen kanskje med digitalt også. Å legge til rette for et oppsett som lar alle deltakere ha like muligheter til å gi innspill og delta er nøkkelen. Det fysiske designet må derfor tillate deltakerne å samhandle med skjermer. Dette vil redusere ubehaget ved å jobbe eksternt og føle at du ikke er en del av møtet. Selv om møtet er av en mindre størrelse, trenger ikke lokalet være lite. Å være i mindre rom sammen med andre kan gi en overbelastet følelse og forsterke følelsen av å være fanget. Det kan hemme noen typer mennesker og de presterer dermed dårligere.

Det fysiske designet skal tillate deltakerne å samhandle med skjermer.

Int Work and Breathe Zone Knekk 001 v02

Kreative møterom

Kreative møter er en grunnleggende demokratisk møteform og inkluderer ofte flere metoder som lar samtlige deltakere bli hørt, sett og anerkjent. Årsaken er at alle må være involvert og engasjert for å kunne løse den felles utfordringen. Slike møter innledes ofte med en øvelse som «skrur på» empatien i gruppen. Den er ofte maskert som en lek og det bidrar til å sette stemningen, og å få frem lekenhet og åpenheten rundt hverandres ideer. Slik sikrer man at alle sine meninger og idéer er likeverdige gjennom prosessen.

Kreative møter er grunnleggende en demokratisk møteform.

Når hovedfunksjonen er SAMSPILL og SAMHANDLING, blir symbolikk og møblenes funksjonskrav viktig for å styrke enkeltmennesket og dialogen.

Hold deg oppdatert!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær den første som får vite om nyheter, inspirasjon, produktlanseringer, eventer, messer og mer! 

Kategori
Land